TEDEN OTROKA 5. 10. DO 9. 10. 2015

02L_Pingo breskev 333

“Nekaj ti moram povedati”, je letošnje geslo vsebinske usmeritve Tedna otroka, ki poteka pod okriljem Zveze Prijateljev Mladine Slovenije.

Dobro komuniciranje med ljudmi je pomembno v vseh življenjskih obdobjih, učimo pa se ga že zelo zgodaj. Spodbudno okolje že v predšolskem obdobju prispeva k otrokovemu razvoju sporočanja, sporazumevanja, razpravljanja, posvetovanja in izmenjave vsakovrstnih informacij. Z vsebinsko usmeritvijo letošnjega Tedna otroka® Nekaj ti moram povedati skušamo poudariti, kako pomembno in nujno je kakovostno sporazumevanje otroka ali mladostnika z drugo osebo. Komuniciranje je vedno dvosmeren odnos, v katerem udeleženci sporočila pošiljajo, sprejemajo, zaznavajo in interpretirajo. Vse prevečkrat pa z otroki poteka le enosmerna komunikacija z razlago, zapovedjo, ukazom, opozorilom, prošnjo ali prepovedjo, ne da bi ob tem imel otrok možnost vprašati ali argumentirati svoje stališče…Starši ter vzgojitelji in učitelji znajo razbrati pomen otrokovega sporočila, vendar si mnogokrat ne vzamejo dovolj časa in ne prisluhnejo otroku, ga ne slišijo in se ne poglobijo v sporočilno vrednost izraženega. Prisluhniti, poslušati, slišati, razumeti in dojeti pravo vrednost otrokovega ali mladostnikovega sporočila so temeljni pogoji dobre komunikacije.  (http://www.zpms.si/data/upload/Nekaj_ti_moram_povedati___Teden_otroka_2015.pdf)

Tako bodo tudi v našem vrtcu v tem tednu potekale raznolike dejavnosti, cilj katerih je izražanje otrok na različne načine.

Cilj vzgoje ni učiti, kako zaslužiti kruh, ampak napraviti vsak grižljaj slajši.

James Angell

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja